Specialisatie en indicaties
Specialisatie
Chinese vrouwengeneeskunde (Zhong Yi Fu Ke)
In de Chinese Geneeskunde neemt het welzijn van de vrouw een belangrijke plaats in. Gynaecologie ofwel Fu Ke ontwikkelde zich in China reeds rond het jaar 1500 v.C. waarbij de eerste bevindingen werden vastgelegd op botten. In vroegere tijden werd de vrouw voornamelijk gezien als moeder. Hierdoor heeft de vrouwengeneeskunde binnen de Chinese geneeskunde een diepgaande kennis vergaard over alles aangaande de voortplanting. Zo werd tijdens de Periode van de Strijdende Staten (476-221 v.C.) al melding gedaan over medicinale planten om infertiliteit (onvruchtbaarheid) te behandelen.
Door de verschillende dynastieën & eeuwen heen heeft de Chinese vrouwengeneeskunde zich verder ontwikkeld en worden o.a. menstruatieproblematiek, infertiliteit, vaginale verstoringen, zwangerschapsproblemen en de menopauze (overgang) uitvoerig behandeld.
Middels de verfijnde behandelmethoden die de Chinese (vrouwen)geneeskunde rijk is kan er veel gedaan worden om de natuurlijke processen in de vrouw in balans te brengen. Ook kan de kans van slagen bij koppels met een kinderwens aanzienlijk worden vergroot.
Indicaties
Het aantal aandoeningen waarbij Chinese geneeswijze succesvol is gebleken is zeer groot. De onderstaande lijst geeft een globaal overzicht van aandoeningen die voor behandeling in aanmerking komen. Heeft u een probleem die niet in de lijst vermeld staat, neemt u dan gerust contact met ons op.
– Menstruatieproblematiek:
Pijn en problemen vlak vóór de menstruatie, onregelmatige menstruatie, overmatige menstruele bloedingen, tussentijdse bloedingen, migraine, buikpijn etc.
– Vruchtbaarheidsproblemen (inclusief ondersteuning bij IVF, ICSI en IUI)
zowel bij vrouwen als mannen
– Zwangerschap gerelateerde problemen:
Ochtendmisselijkheid, dreigende miskraam, stuitligging, opwekken van bevalling, postnatale depressie, stimuleren van borstvoeding
– Overgangsklachten:
Opvliegers, nachtelijk zweten, vaginale droogte, gejaagd voelen, stemmingswisselingen
– Endometriose, Vleesbomen
– Excessieve Vaginale afscheiding, Verlaagd Libido
– Spijsverteringsstoornissen:
Obstipatie, diarree, buikpijn, maagpijn
– Insomnia (slaapstoornissen), Stress, Vermoeidheid
– Pijnbestrijding:
Hoofdpijn, rug- nek- en schouderklachten, fybromyalgie
– Huidproblemen:
Eczeem (ook eczeem en astma bij baby’s en kleine kinderen), acne, psoriasis
– Klachten en pijn met onduidelijke oorzaak
– Stressmanagement en burnout